Välkommen till min nya blogg!
Kul att du hittade hit!
Den här bloggen kommer att dela med sej av bilder och recept, reflektioner och åsikter. Och det kommer givetvis handla om mat! Mat för barn. Den mat som jag lagar på mitt arbete till 35 stycken små barn och deras pedagoger.
Vi snackar "dagis"mat!
När jag tänker "dagis"mat eller mat på en förskola, om ni så vill, då tänker många : fiskpinnar, pölsa, potatisbullar osv. Alltså en hel del helfabrikat. Det förekommer givetvis sådant även i mitt kök, men jag försöker hålla nere antalet gånger som sådant serveras. Jag älskar att laga mat, och att värma pölsa eller potatisbullar är i mina ögon inte att laga mat. Det är att värma det som en fabrik redan tilllagat.
Viktigt för mej i mitt arbete är att servera en varationsrik nyttig kost, där jag undviker tillsatser så långt jag har möjlighet, samt erbjuda minst ett par olika grönsaker varje dag!
Jag började mitt arbete vid nyår och håller fortfarande på att pröva mej fram med olika maträtter och ideér. Vissa blir väl emottagna av barnen, andra blir det inte. Men jag ger mej inte, jag prövar rätterna några gånger till :)
Jag har nu infört en vegetarisk dag i veckan, eftersom jag anser att barn behöver få i sej mer från växtriket. Dessutom är det en stor miljöfråga om man verkligen ska äta så mycket kött som vi gör.
I och med att jag inte lagat så mycket vegetarisk innan så lider jag brist på recept på detta? Kanske du som läser har ett bra recept som du vill delge mej!
Jag och mitt kök är även med i en grupp KRAV-certifiering. Det innebär att vi är 13 stycken förskolor som gått samman och nu arbetar för en KRAV-märkning. Det är ett superroligt arbete, som innebär att vi ska ha minst 15 stycken KRAV märkta produkter i våra kök och dessa får vi aldrig byta mot något konventionellt. Räknade igenom för ett par veckor sedan och jag har i mitt kök dessa 15 + 23 stycken till!
Matsedeln på förskolan har en veckogrund:
Mån: Oftast lagerrensning innan de nya varorna kommer
Tis: Fisk
Ons: Vegetariskt om inte soppan är vegetarisk
Tor: Soppa, oftast vegetarisk och mjukt bröd
Fre: inget speciellt bestämt
Till maten serveras alltid lättmjölk och vatten, hårt bröd och bordsmargarin samt grönsaker.
Barnen serveras frukt 3 g/dag och den är ekologisk eller KRAVmärkt i så stor utsträckning som möjligt!
Frukosten består av gröt 3 dag/v samt fil och flingor/musli 2dag/v. Till frukosten serveras alltid mjuk eller hård smörgås, och ibland kokt ägg och juice.
Mellanmålet består oftast av mjölk och smörgås, men ibland även av smoothie, grönsaksdipp, korv med bröd.
Jag hoppas du ska finna inspiration i min blogg och att den ska kunna ge dej nya härliga recept till din samling!

Den här bloggen kommer att dela med sej av bilder och recept, reflektioner och åsikter. Och det kommer givetvis handla om mat! Mat för barn. Den mat som jag lagar på mitt arbete till 35 stycken små barn och deras pedagoger.
Vi snackar "dagis"mat!
När jag tänker "dagis"mat eller mat på en förskola, om ni så vill, då tänker många : fiskpinnar, pölsa, potatisbullar osv. Alltså en hel del helfabrikat. Det förekommer givetvis sådant även i mitt kök, men jag försöker hålla nere antalet gånger som sådant serveras. Jag älskar att laga mat, och att värma pölsa eller potatisbullar är i mina ögon inte att laga mat. Det är att värma det som en fabrik redan tilllagat.
Viktigt för mej i mitt arbete är att servera en varationsrik nyttig kost, där jag undviker tillsatser så långt jag har möjlighet, samt erbjuda minst ett par olika grönsaker varje dag!
Jag började mitt arbete vid nyår och håller fortfarande på att pröva mej fram med olika maträtter och ideér. Vissa blir väl emottagna av barnen, andra blir det inte. Men jag ger mej inte, jag prövar rätterna några gånger till :)
Jag har nu infört en vegetarisk dag i veckan, eftersom jag anser att barn behöver få i sej mer från växtriket. Dessutom är det en stor miljöfråga om man verkligen ska äta så mycket kött som vi gör.
I och med att jag inte lagat så mycket vegetarisk innan så lider jag brist på recept på detta? Kanske du som läser har ett bra recept som du vill delge mej!
Jag och mitt kök är även med i en grupp KRAV-certifiering. Det innebär att vi är 13 stycken förskolor som gått samman och nu arbetar för en KRAV-märkning. Det är ett superroligt arbete, som innebär att vi ska ha minst 15 stycken KRAV märkta produkter i våra kök och dessa får vi aldrig byta mot något konventionellt. Räknade igenom för ett par veckor sedan och jag har i mitt kök dessa 15 + 23 stycken till!
Matsedeln på förskolan har en veckogrund:
Mån: Oftast lagerrensning innan de nya varorna kommer
Tis: Fisk
Ons: Vegetariskt om inte soppan är vegetarisk
Tor: Soppa, oftast vegetarisk och mjukt bröd
Fre: inget speciellt bestämt
Till maten serveras alltid lättmjölk och vatten, hårt bröd och bordsmargarin samt grönsaker.
Barnen serveras frukt 3 g/dag och den är ekologisk eller KRAVmärkt i så stor utsträckning som möjligt!
Frukosten består av gröt 3 dag/v samt fil och flingor/musli 2dag/v. Till frukosten serveras alltid mjuk eller hård smörgås, och ibland kokt ägg och juice.
Mellanmålet består oftast av mjölk och smörgås, men ibland även av smoothie, grönsaksdipp, korv med bröd.
Jag hoppas du ska finna inspiration i min blogg och att den ska kunna ge dej nya härliga recept till din samling!

Kommentarer
Postat av: Carina!
De har tur som har dig Jane :)!!
Jag har minsann lagt upp dig på min prenumerationslista...här ska inte missas ett inlägg ;)!
Postat av: Jane
Tack, världens bästa Carina!
Trackback