Barnens önskevecka!
Många var det som ville ha, plättar, pannkakor och våfflor! Men även några mer "normala" maträtter smög sej in i önskningarna, så dom högg jag direkt!
Måndag serverades Potatis och purjolöksoppa med mjukt bröd
Tisdag fick barnen Stekt kycklingfilé med currysås och ris
Onsdag smaskade vi på Våfflor med hallonsylt och grädde. Jag gräddade med hjälp av personal, ca 80 våfflor!
Torsdag var den värsta dan, tycker jag, då lovade jag barnen Chickennuggets med strips och dip. Jag själv äter aldrig Chickennuggets, jag såg nämligen när Jamie Oliver tillverkade såna på samma vis som MC Donalds eller Max tillverkar sina. URK!
Fredag, idag, äter vi Stekta fläskkotletter med kokt potatis och bearnaissås
Det är tur att jag bara planerat att uföra en sån här vecka om året ;)
Helgen är nära!
Hej!
KRAV-fest!
Idag firar vi vår KRAV-certifiering med att enbart äta KRAV-märkt mat.
Det blev till och med tvårättersmeny idag!
Till varmrätt gjorde jag köttfärsspett med klyftpotatis till. En fetaostcreme, beasås och salsa. Och de obligatoriska grönsakerna förstås :) Till efterrätt fick vi vaniljglass med hallon till.
Slurp, sa barnen och slickade nästan alla skålar och karotter!
På eftermiddagen när barnen blev hämtade av sina föräldrar bjöd vi på KRAV-fika. Alla ska veta att vi är certifierade!
Vi bjöd på kaffe, the, festis, Digestivekex, ost, bordsmargarin och frukt.
Bra slut på den här veckan med. Nu är det bara en vecka kvar till påsk!
Trevlig helg!
Frasig tomatpaj
Trodde inte riktigt att barnen skulle gilla det här, så för att vara säker på att dom blev mätta skickade jag ut kokt potatis till de små barnen. Fel hade jag, för de små gillade verkligen det här, flera stycken åt bara paj och sköt potatisen åt sidan. De stora däremot är som vanligt lite mer småflörtade. Tur det finns gott om grönsaker och hårdbröd ;)
Pajdeg:
Blanda 2 dl vetemjöl med 100 gram margarin till en grynig massa. Häll ner 2 msk kallt vatten och knåda ihop degen snabbt. Låt degen vila kallt några minuter. Smöra en pajform och tryck sedan ut degen i formen. Pricka botten på formen och förgrädda i 225 i ca 10 minuter.
Skålla, skala och hacka 5-6 tomater. Fräs 1 gul hackad lök i lite olja. Lägg i de hackade tomaterna, 2 msk tomatpuré och krydda med salt, peppar och timjan. Låt det puttra ihop tills det blir ganska torrt. Smaka av.
Ta ut pajskalet ut ugnen och strö lite riven ost i botten, ca 1/2 dl. Bred ut tomatröran och strö över ungefär lika mycket ost. Grädda ca 10-15 min på 225 grader.
En smarrig sallad och kanske lite fetaost till blir kanon!
Imorron är det soppdag!
Tomatsoppa med färsk Basilika
Koka upp 1,2 l grönsaksbuljong. Ansa och skär ca 100 g purjolök i bitar. Lägg ner purjo, 2 msk tomatpuré samt 800 g krossade tomater=2 burkar á 400g. Låt koka tills purjon är mjuk. Krydda med färsk basilika och oregano. Mixa soppan slät. Blanda 2 msk vetemjöl med en skvätt mjölk och red av soppan. Häll i ca 1 dl vispgrädde. Låt koka 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Ev mer basilika.
Det var nästan slickat i kastrullerna, flera barn tog 2-3 portioner. Den är verkligen supergod den här soppan. Vill man ha med bitar i så kan man ju låta bli att mixa den!
Lät kokta morötter med en klick smör på var en höjdare idag för dom stora barnen iaf! Isbergsallad med tomat och mandarinbitar i var också populär. Isbergsallad brukar alltid annars ligga kvar i skålen.'
Snart helg!
Pizzakorv med bild!
Pizzakorv är perfekt måndagsmat!
Skärv korven i skivor. Lägg i ugnsform. Häll krossade tomater över och krydda med basilika. Strö över lite riven ost och på det lite oregano. In i ugnen ca 15 minuter så det blir genomvarmt och får lite färg.
Kokt potatis eller potatismos blir bra till.
Tacopaj, så god!
Tacopaj startade mysfreda´n idag! Så himla god blev den så det blev direkt beställningar på en repris, både från barn och vuxna :)
Pajdeg:
Blanda 2 dl vetemjöl med 100 gram margarin till en grynig massa. Häll ner 2 msk kallt vatten och knåda ihop degen snabbt. Låt degen vila kallt några minuter. Smöra en pajform och tryck sedan ut degen i formen. Pricka botten på formen och förgrädda i 225 i ca 10 minuter.
Stek köttfärs, räkna ca 100 gram/person. Hacka och fräs lök och paprika. Blanda det med köttfärsen. Krydda med tacokryddmix. Häll ner köttfärsröran i pajformen och strö över lite grovt hackade tomater.
Blanda en burk creme fraiche paprika/chili med en ask philadelphia ost. Klicka/bred ut på köttfärsen. Strö över riven ost. In i ugnen tills osten smält och fått lite färg.
Jag valde att servera med nachos och salsa på sidan av, men man kan ju hoppa över pajdegen och lägga nachos i botten om man vill.
Håll till godo och ha en underbar helg!!
Het köttfärssoppa
Stek köttfärs. Fräs lite gul hackad lök. Koka upp en köttbuljong och lägg i köttfärsen och löken.
Skär rotfrukter i mindre bitar eller använd fryst rotfruktsmix. Lägg i kastrullen. Häll i krossade tomater och krydda med salt, peppar, pressad vitlök, paprikapulver och sambal oelek. Smaka dej fram innan du kryddar för mycket!
Låt soppan koka upp och lägg i nån mindre pastasort, jag tog vanliga idealmakaroner. Låt soppan koka tills makaronerna är mjuka. Servera genast med en klick creme fraiche i tallriken.
Om man låter soppan koka för länge efter att man haft i makaronerna, eller låter den stå för länge, får makaronerna en slemmig konsistens.
Nästa vecka ska jag beställa hem KRAVreklam till förskolan. Sen ska det planeras för en liten premiärlunch för att fira certifieringen!
KRAV-certifieringen är ett faktum!!
Och inte bara min förskola, utan 12 stycken till i mitt område!
15 livsmedel är utvalda av oss tillsammans. Dessa måste alltid köpas in KRAV-märkta, annars kan vi bli av med certifieringen.
Inga problem, jag har redan dessa 15 plus ca 15-20 stycken till. Jag tycker det är viktigt att köpa bra mat till barnen.
Det är uträknat att ett barn som går i förskolan från ca 1 års ålder tills det börjar förskoleklass, äter ca 75% av sina måltider i förskolan. Vissa barn får, tyvärr, inte någon middag hemma på vardagarna, och en del får inte någon mat överhuvudtaget på helgerna! Då är det extra viktigt att det serveras bra och näringsriktig kost på förskolan. Alla förskolor! Det tycker jag att ni föräldrar ska ställa krav på i era förskolor.
Kockar är anställda för att laga mat, inte bara värma helfabrikat i ugnen var och varannan dag! Sen skadar det ju inte heller att barn blir serverad en varierad kost hemma, samt att det serveras grönsaker. Jag har stött på många barn genom åren som ser helt livrädd ut när det landar en grönsak på tallriken. Även om det så bara är en gurkskiva eller
en liten tomatbit.
Kom med lite reaktioner nu, föräldrar, pedagoger och kockar! Hur ser ni på det här med kvaliteten på maten i förskolorna/skolorna?! Hur gör ni hemma med era egna barn?!
Carinas fisk
Vit fisk är att föredra och jag har provat både hoki och sej. Jag tycker att det blev mycket godare med sej!
Lägg upptinade fiskfilér eller färska i en ugnsform. Salta och peppar.
Rör ihop creme fraiche med vitlök och hackad dill. Smaka dej fram till vad du tycker är lagoma mängder. Röran ska sedan täcka fisken i formen. Ställ in i ugen ca 225 grader i ca 15-20 min. Servera med kokt potatis och några härliga grönsaker :)
Barnen tycker väldigt mycket om den här fisken. Tack Carina för ditt recept!!
Bjussar på en vårig bild idag!
Ny vecka. Nya möjligheter!
Herregud, redan mitten av mars!
Blöt och blåsigt ute, men det betyder å sin sida att våren snart är här på riktigt. Å vad jag längtar tills vi kan börja sitta ute och äta, utan en massa mössor och jackor. Och jag ska försöka laga lite lunchmat ute under våren. Lite wok och sånt får det nog bli. Vi har tydligen en Muurrika här på förskolan, nånstans.
Veckans meny
Måndag: Blodpudding och bacon
Tisdag: Carinas fisk och kokt potatis
Onsdag: Kyckling mango och klyftpotatis
Torsdag: Het köttfärssoppa och mjukt bröd
Fredag: Tacopaj och nachos
Ser inte så tokigt ut.
På onsdag ska jag vara på utbildning och möte hela dagen så då har jag en vikarie i köket. Så receptet på kyckling mango får jag nog be henne skriva ner, för den rätten har hon själv bestämt att hon vill laga!
Nu ska jag sno ihop en fransk tomatsallad och lite pizzasallad till salladsbuffén den här veckan :)
Tjing!
Gourmetgratäng och fruktcocktail med vaniljkesella
Fredag igen!
En köttfärsrätt bjuder jag på idag.
Fräs köttfärsen. Tärna gullök, paprika, purjolök, vitlök och palsernacka. Fräs grönsakerna tillsammans med färsen. Krydda med basilika och ingefära. Blanda i tomatpuré, soja och kesella. Det ska bli lite såsigt.
Gör ett potatismos, pulver eller äkta vara, välj själv! Rör ner en äggula i moset så får det en vacker färg när det gratineras.
Lägg färsröran i mitten av en ugnsform och spritsa moset fint runt om. Strö över riven ost och gratinera i ca 20 min 225 grader.

Idag fick vi en bit honungsmelon efter maten. Och eftersom all min kesella inte gick åt till gratängerna så använde jag den till mellanmålet.
Då blev det:

Fruktcocktail med vaniljkesella!!
Jag blandade kesellan med lite vispad grädde som var över från i onsdags när vi åt pannkaka. Sen rörde jag ner lite vaniljsocker tills det blev lagomt sött.
Gratängen var ruskigt god å barnen åt bra. En kille kom sen å talade om "vilken jättegod mat det var idag, Jane!" Sånt värmer :)
puss i ljumsken!
Skink- och blomkålsgratäng

Skär rökt skinka i strimlor. Förväll eller tina upp fryst blomkål. Lägg blomkålen i en gratängform och lägg skinkan uppepå. Smält smör ca 50g i en kastrull och rör sedan ner mjöl några matskedar tills det blir lite tjockt. Häll sedan på mjölk, lite i taget medan du hela tiden rör i kastrullen. Fortsätt häll på mjölk ca 5 dl. Låt det hela småputtra några minuter. Salta och peppra. Jag blandade även i lite Dijonsenap, eftersom jag gillar smaken. Rör ner ca 1 dl riven ost samt 1 äggula. Ös såsen över skinkan och blomkålen. Ställ in i ugnen ca 20 min 200 grader. Servera med kokt potatis och ännu mera grönsaker!
Blomkålen kan du byta ut mot broccoli om du vill eller blanda bägge delarna :)
Det här gillar dom flesta. Av någon anledning så får dom i sej mer av blomkålen än av broccolin. Kanske för att blomkålen inte är grön och "sticker" ut så mycket ;)
Iväg på kurs!
Härlig dag på jobbet!
Efter lunch gick jag och några barn till ICA tillsammans med en pedagog. Vi handlade lite till lunchen nästa vecka bla. Härligt väder att promenera i :)
Till lunch blev det, för ovanlighetens skull, tunnapannkaka med sylt och grädde. Barnen kastade sej över maten. Naturligtvis efter att dom festat på salladsbuffén.
Efter lunchen gick vi ut och lekte och sen startade vi grillen. Vi grillade korv till mellanmål. Jättemysigt tyckte barnen. Roligt att göra lite annorlunda. Och nu blir det förhoppningsvis mer att vi äter ute, ju varmare det blir!
Imorgon när jag kommer tillbaka till jobbet ska jag försöka få tag på några bilder. Tyvärr kan jag inte lägga ut bilder på barnen som sitter efter husväggen i solen och festar på grillad korv med bröd :) Eller på tjejen som somnade efter husväggen och blev arg på de andra barnen som störde henne när de skrek att hon skulle vakna! Ni får föreställa er det istället.

Salladsbuffé till fiskpinnar

Så här blev dagens salladsbuffé!
Sockerärtskott, KRAV. Marinerade salladsbönor, marinerade i olivolja, vinäger, salt, peppar ochpersilja. Majskorn. Gröna oliver med pimento. Isbergsallad med melon och ananas. Cocktailtomater. Såsen till fiskpinnarna är gjord på vanlig ekologisk fil som jag sedan rört ner bostongurka i och saltat och pepprat.
Vidare serverades även stuvad spenat till fisken.
Barnen äter mer och mer av grönsakerna. Idag var ärtskotten och oliverna nya för dem, men de verkade gilla dem. De som vågade smaka ;) Cocktailtomaterna var populära också!
Den vita såsen är en favorit till fisk.
Till mellanmål idag snodde jag ihop lite pizzabullar med rökt skinka. Kul med nåt annan än smörgås och mjölk varje dag.
Slut!
T.G.I.F Kasslergratäng
Idag serveras en Kasslergratäng med kokt potatis till. Gratängen fick just namnet som inlägget heter :)
Tror att det är en rätt som kommer gå hem hos barnen. Den är nämligen lite söt i smaken. Innehåller både apelsinjuice och bananer.
Så här gjorde jag:
Hacka lök och fräs den i smör tillsammans med curry. Koka upp köttbuljong, grädde, ungefär lika delar. Krydda med chilisås. Rör ut lite vetemjöl i koncentrerad apelsinjuice. Rör ner i såsen och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att kasslern är salt också.
Skiva kasslern och lägg den i en ugnsfast form. Skiva bananer och lägg uppepå. Sen häller du såsen över och strör lite riven ost över. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter. Jag serverade med kokt potatis till och hade bla ananas som tillbehör.

Hur togs då detta emot av barnen?? Ja, formarna var iaf tomma och såsen var supergod fick jag höra :)
Glad tjej,säger hej!