Typ Chili con carne

Snor ihop typ chili con carne idag.
Innehåller iaf köttfärs, vita bönor i tomatsås, gullök, tomatpuré, vitlök, färska tomater, salt och peppar.
Stek köttfärsen. Stek den hackade löken tillsammans med pressad vitlök. Löken ska inte bli brun, bara lite genomskinlig. Ner med löken i färsen och krydda upp med purén, salt och peppar. Häll i bönorna och de tärnade färska tomaterna.
Salladsbuffén bestod av: isbergsallad, tomater, gurka, blandade marinerade bönor, bladspenat och morotstavar.
KRAV, EUekologiskt idag: köttfärs, gullök, vitlök, färska tomater, gurka, morötter, isbergsallad

Kidsen åt bra tror jag. En liten kille var rädd för vita bönor, men när jag visade min tallrik och sa att jag ätit upp alla mina bönor för att dom var så himla goda, då tittade han missstänksamt på mej och smakade en böna. Sen ville han inte äta köttfärsen, bara bönorna! Ja,ja man kan inte få allt ;)

Stulet recept, lite modifierat

Idag gjorde jag Fiskgratäng med tomat och oregano. Receptet är stulet från dagiskocken.blogspot.se. och hon i sin tur hade visst stulit det också.
Jag tyckte det var konstigt att receptet inte innehöll färska tomater så jag la till det i form av skivade tomater på toppen och osten på det.

4 port
400 g vit fiskfilé
salt o peppar
1 dl fiskbuljong
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk maizena majsstärkelse
3 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1/2 msk torkad oregano
skivade tomater

Lägg fisken i ugnsform. Salta och peppra. Koka upp buljong, mjölk, creme fraiche och maizena (följ instruktioner på förpackningen) Tillsätt tomatpurén, ketchup och oregano. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och lägg på de skivade tomaterna. Strö över osten och lite extra oregano om man vill ha mer "pizzalukt"
Tillaga i ugnen 200 grader i ca 20 minuter. Servera med kokt potatis och några härliga grönsaker!



Salladsbuffén idag: gurka, marinerade bönor, majs, vitkål och babyspenat
Barnen tyckte jättemycket om maten idag! Jippi, men fick går oftast hem :)

See ya!

Veckans meny samt salladsbuffé

Den här veckan ska vi prova med salladsbuffé. Så får vi se om dom små tycker att det är roligare med grönsaker om man får gå och hämta vid ett separat bord. Det kommer även att finnas fler sorters grönsaker, bönor och sallader att välja på. Personalen kommer nog att gilla det iaf :)

Veckans meny:
Måndag: Pölsa med rödbetor och kokt potatis
Tisdag: Ugnsstekt fisk med tomat och oregano samt kokt potatis. (receptet stulet från dagiskocken.bloggspot.se)
Onsdag: Chili co carne
Torsdag: Olika sorters soppor, bla potatis-purjolök, champinjonsoppa och tomatsoppa. Serveras med mjukt bröd
Fredag: Kasslergratäng med kokt potatis.

Veckan är i full gång och om en liten stund ska maten serveras, senare kommer alla varor. Det värsta arbetet på hela veckan!

Over and out!

Avslutar veckan med Vitlöksdoftande kycklingwok

Håller som bäst på att skära, hacka, skala och fixa inför dagens lunch. Jag har varit sugen på wok länge, så nu blir det av!



Champinjoner, vitkål, vattenkastanjer, morötter, vitlök, kyckling, tomatpure, soja, sambal oelek och lite olja. Purjolöken har gömt sej utanför bild, liksom potatismjölet och sweet chilisåsen. Pyttsade även i lite malen ingefära, för den goda smakens skull! Till detta serverad ris samt krossad ananas som tillbehör :)

Börja med att hetta upp olja i en stekpanna eller wokpanna. Fräs purjolök med vitlök en liten stund, häll därefter i morötter och vattenkastanjerna. Låt det hela fräsa en stund utan att det får ta färg. Häll över i en större kastrull.
Värm återigen lite olja och lägg ner vitkålen som ska bli lite mjuk men absolut inte får bli brun! Lägg över vitkålen i kastrullen. Fräs därefter ur vattnen ur svampen, utan olja i stekpannan. När sbampen kommit i kastrullen är det dags för kycklingen. Den ska bli vit i den varma oljan. Ner i kastrullen med kycklinge  och sen är det dags att krydda.


Det såsiga gjorde jag av en kycklingbuljong som jag redde med potatismjöl. Smakade av med peppar och sweet chili såsen.

Alla de små barnen åt med god aptit, ingen petade undan något. De större barnen vågade iaf prova både vattenkastanjen och morötterna idag ;)

Hemma ikväll blir det chokladfondue!


Halloumigratinerad pasta.

Eftersom jag varit sjuk hela veckan så blir det vegetariskt på torsdag och inte på onsdag som det var tänkt. Egentligen är ju torsdag soppdag, men ingredienserna till veckans vegetariska klarar sej inte till nästa vecka. Så enkelt är det!
Så ni får nu en försmak på vad småttingarn ska serveras imorgon! Jag har ingen aning själv hur det smakar men jag har luktat på det :)
Receptet kom till mej genom en kollega som är vegetarian. Hon i sin tur verkar ha hittat det på ICA.se
Håll till godo!

Halloumigratinerad pasta
4 vuxenportioner

250 g pasta penne
1 liten röd lök
250 g zucchini
250 g halloumiost
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
400g tomatsås (typ pastasås, eller krydda upp en burk krossade tomater med basilika, salt och peppar)
1 påse (70g) färsk spenat
150 g riven mozzarellaost
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 225grader.
Koka pastan enligt förpackningen. Skölj av i kallt vatten och låt den rinna av. Häll tillbaka den i kastrullen.
Skala, halvera och skär löken tunt. Dela zucchinin på längden och skär i 1/2 cm tjocka skivor.

Skär halloumin i cm stora tärningar och dela tomaterna på mitten.
Fräs zucchinin i oljan på hög värme i ca 5 min. Tillsätt löken och låt den fräsa med på slutet.

Skala och pressa i vitlöken. Smaksätt med salt och peppar. Häll över i en skål.
Stek halloumi i olja tills den fått fin färg, ca 3 min.

Blanda tomatsås, stekta grönsaker, halloumi och spenaten med pastan. Smaka av med salt och peppar. Fördela i en ungssäker form. Strö över mozzarellan och gratinera i ugnen ca 10 minuter.
Smaklig måldit!

Bilden kommer från ICA.se men jag ska försöka komma ihåg att lägga in en bild på min rätt. Så får ni jämföra resultatet bildmässigt iaf :)

OBS! alla grönsaker i min rätt, utom zucchinin är eu-ekologisk eller KRAV märkt. Även tomatsåsen görs på KRAV-märkta krossade tomater från Kung Markatta.




Här kommer fortsättningen på gårdagens blogg. Nu har rätten avsmakats och alla i personalen tyckte den var kanongod men kunde ha kryddats mer för en vuxen. jag tillsatte inget salt i min rätt förutom i pastasåsen, eftersom Halloumin jag hade köpt var så pass salt i sej.
Många av barnen åt också, en del var mer skeptiska. Precis som det brukar vara alltså. Vissa barn tyckte det var jättegott! Den här kommer jag garanterat att servera fler gånger!
Här är bilden på min rätt, så får ni jämföra vilken som ser godast ut ;)


Välkommen till min nya blogg!

Kul att du hittade hit!
Den här bloggen kommer att dela med sej av bilder och recept, reflektioner och åsikter. Och det kommer givetvis handla om mat! Mat för barn. Den mat som jag lagar på mitt arbete till 35 stycken små barn och deras pedagoger.
Vi snackar "dagis"mat!

När jag tänker "dagis"mat eller mat på en förskola, om ni så vill, då tänker många : fiskpinnar, pölsa, potatisbullar osv. Alltså en hel del helfabrikat. Det förekommer givetvis sådant även i mitt kök, men jag försöker hålla nere antalet gånger som sådant serveras. Jag älskar att laga mat, och att värma pölsa eller potatisbullar är i mina ögon inte att laga mat. Det är att värma det som en fabrik redan tilllagat.

Viktigt för mej i mitt arbete är att servera en varationsrik nyttig kost, där jag undviker tillsatser så långt jag har möjlighet, samt erbjuda minst ett par olika grönsaker varje dag!

Jag började mitt arbete vid nyår och håller fortfarande på att pröva mej fram med olika maträtter och ideér. Vissa blir väl emottagna av barnen, andra blir det inte. Men jag ger mej inte, jag prövar rätterna några gånger till :)

Jag har nu infört en vegetarisk dag i veckan, eftersom jag anser att barn behöver få i sej mer från växtriket. Dessutom är det en stor miljöfråga om man verkligen ska äta så mycket kött som vi gör.
I och med att jag inte lagat så mycket vegetarisk innan så lider jag brist på recept på detta? Kanske du som läser har ett bra recept som du vill delge mej!

Jag och mitt kök är även med i en grupp KRAV-certifiering. Det innebär att vi är 13 stycken förskolor som gått samman och nu arbetar för en KRAV-märkning. Det är ett superroligt arbete, som innebär att vi ska ha minst 15 stycken KRAV märkta produkter i våra kök och dessa får vi aldrig byta mot något konventionellt. Räknade igenom för ett par veckor sedan och jag har i mitt kök dessa 15 + 23 stycken till!

Matsedeln på förskolan har en veckogrund:
Mån: Oftast lagerrensning innan de nya varorna kommer
Tis: Fisk
Ons: Vegetariskt om inte soppan är vegetarisk
Tor: Soppa, oftast vegetarisk och mjukt bröd
Fre: inget speciellt bestämt

Till maten serveras alltid lättmjölk och vatten, hårt bröd och bordsmargarin samt grönsaker. 
Barnen serveras frukt 3 g/dag och den är ekologisk eller KRAVmärkt i så stor utsträckning som möjligt!
Frukosten består av gröt 3 dag/v samt fil och flingor/musli 2dag/v. Till frukosten serveras alltid mjuk eller hård smörgås, och ibland kokt ägg och juice.
Mellanmålet består oftast av mjölk och smörgås, men ibland även av smoothie, grönsaksdipp, korv med bröd.

Jag hoppas du ska finna inspiration i min blogg och att den ska kunna ge dej nya härliga recept till din samling!



                                      

RSS 2.0